Ana içeriğe atla

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Dünyada birçok takipçisi olan ve en popüler spor dalı olarak adlandırılan futbol, aynı zamanda takım sporları içerisinde önemli bir ekonomiye de sahiptir. Futbol oyun kuralları, futbolun en üst karar organı olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA) tarafından belirlenmektedir. Biz de bu yazımızda futbolun kurallarını, tüm alt yaş kategorileri ile birlikte anlatmaya çalışacağız.

İÇİNDEKİLER

futbol-oyun-kurallari
futbol oyun kuralları

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

FİFA’nın yeni kurallar geldikçe güncellediği futbol oyun kuralları kitapçığında temel olarak 17 kuraldan bahsedilir. Bunlar;

1) Futbolda Oyun Alanını Belirten Kural:

Futbol oyun kurallarına göre futbol sahası; dikdörtgen biçiminde, doğal ya da yapay çimle kaplı (hangisi olursa olsun çim rengi yeşil olmalıdır) ve boyutları kural kitapçığında belirtilen ölçülere uygun bir biçimde olmalıdır.

2) Futbol Topunu Açıklayan Kural:

 Futbolun oynanabilmesi için gereken futbol topu, kural kitapçığında belirtilen ölçütlere uygun olarak üretilen yuvarlak biçimli nesnedir.

3) Futbolda Oyuncuların Sayısını Belirleyen Kural:

Futbol, iki takım halinde oynanır. Her takım sahaya on bir oyuncu ile çıkar. Bu on bir oyuncudan birisi kaleci olmak zorundadır. Takımlardan birisinde en az 7 oyuncu olması halinde maç başlatılır. Takımlardan biri yediden az oyuncuyla sahaya çıkarsa maç başlatılamaz.

4) Futbolda Oyuncuların Giysi ve Gereçlerini Açıklayan Kural:

Futbolun oynanabilmesi için her iki takım oyuncularının üzerilerinde forma olması gereklidir. Bu formalar, hakemin, iki takım oyuncularını ayırt edebileceği renklerde olmalıdır. Oyuncu giysi ve gereçlerinin detayları kural kitapçığında anlatılmaktadır.

5) Futbolda Hakem Kuralı:

Futbol maçlarının oynanabilmesi için o maçı yöneten bir hakemin olması zorunludur. Hakem müsabakada kronometreyi tutarak, maçı yönetir. Futbol maçlarında bir orta hakem, iki yan hakem ve bir de dördüncü hakem bulunur.(Artık çeşitli liglerde federasyonlar kendi liglerinde hakem sayısını artırabilmektedirler. Örneğin altı hakem uygulaması, VAR sistemi gibi) 

6) Futbolda Yardımcı Hakemler:

Müsabaka sırasında orta hakeme yardım etmek için ikisi taç çizgilerinde, birisi de saha kenarında olmak üzere üç yardımcı hakem bulunmaktadır. Saha kenarında bulunan yardımcı hakeme, dördüncü hakem denir. Oyuncu değişiklikleri ve uzatma dakikaları konusunda orta hakeme yardımcı olur.

7) Futbolda Maçın Süresini Açıklayan Kural:

Futbol müsabakaları, kırk beşer dakikalık iki devre halinde oynanmaktadır. Oynanan karşılaşmanın durumuna göre, 90 dakikalık sürede eşitlik bozulmazsa ya da durum bunu gerektiriyorsa on beşer dakikalık iki devre daha oynanır. Yine eşitlik bozulmazsa galibi penaltı atışları belirler. (Altın gol veya gümüş gol uygulamaları eskiden oldukça yaygındı.)

8) Futbolda Oyunun Başlaması:

Futbol müsabakası, hakemin başlangıç düdüğü çalması ile başlar. Her devrede başlangıç vuruşu tekrar tekrar yapılır. Başlangıç vuruşunda, başlangıç vuruşunu yapacak tek oyuncu bulunur ve hakemin düdüğü ile beraber bu oyuncu pas atarak oyunu başlatır.

9) Futbolda Topun Oyunda Olup Olmaması Durumu:

Futbolda top, iki durumda oyun dışında sayılır. Bunlar; topun tamamının sahadaki çizgilerden birinin dışına çıkması ve hakemin oyunu durdurması hali.

10) Futbolda Gol Yapma:

Futbolda skoru belirleyen etken goldür. Futbol oyun kurallarında gol, topun tamamının, iki direk arasındaki çizgiden geçmesidir. Top üst direğe çarparak da çizgiyi geçebilir.

11) Futbolda Ofsayt Tanımı:

Bir futbolcu rakip kaleye; kafası, vücudu veya ayağının herhangi bir bölümüyle, sondan ikinci adamdan daha yakınsa ofsayt pozisyonundadır. Ofsayt pozisyonunda olmak bir kural ihlali değildir. İhlal olan ofsayt durumundaki oyuncunun topa hamle etmesi veya topla oynamasıdır.

12) Futbolda Fauller ve Kural İhlallerini Açıklayan Kural:

Hakem tarafından, kural kitapçığında faul olarak tanımlanan hareketlerden birinin tespit edilmesi haline faul denir.

13) Futbolda Serbest Vuruşları Açıklayan Kural:

Futbol oyun kuralları çerçevesinde, bazı durumlarda serbest vuruşların kullanılması gereklidir. Bu durumlar oyun kitapçığında detaylı olarak yer alır. İki çeşidi vardır: direkt ve endirekt serbest vuruş.

14) Futbolda Penaltı Vuruşunu Açıklayan Kural:

 Bir oyuncuya, rakip ceza sahası içindeyken kural kitapçığında yer alan 10 kusurlu hareketten en az birisinin yapılması durumunda hakem penaltı kararı verir. Penaltı, ceza sahası içinde yer alan penaltı noktasına topun konulması ve oyuncunun hakemin düdüğünün ardından topa vurması ile gerçekleşmiş olur. 

15) Futbolda Taç Atışını Açıklayan Kural:

Futbolda taç atışı, topun yan çizgilerden birisinden çıkmasıyla beraber yeniden oyuna sokulmasını ifade eder. Taç atışı elle kullanılır.

16) Futbolda Kale Vuruşunu Açıklayan Kural:

Futbolda kale atışı, topun tamamının aut çizgisinden dışarı çıkması ile kullanılır. Kale atışıyla top yeniden oyuna sokulmuş sayılır.

17) Futbolda Köşe Vuruşu Tanımı:

Topun tamamının aut çizgisinden oyun dışına çıkması nedeniyle kullanılır. Burada önemli olan topun, kendi yarı sahasında yer alan ve o yarı sahadaki kaleyi koruyan takım oyuncularından birisinden dışarıya çıkmasıdır.

U11 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbol çeşitli yaş gruplarında oynanan popüler bir spordur. Özellikle miniklerin spora alıştırılmasında futbolun popülerliğinden yararlanılmaktadır. Bu bağlamda da ülke futbol federasyonları, minik sporculara futbolun rekabetçi yönünü öğretmek ve minik sporcuların eğlenirken rekabet etmesini sağlamak amacıyla turnuvalar düzenler. Çeşitli kulüplerin altyapılarındaki futbolcularda bu turnuvalarda öğrendiklerini uygulama ve yarışarak eğlenme imkanına kavuşurlar. Bizde 11 ve 10 yaşındaki çocuk sporcuların katıldıkları U11 müsabakalarının kurallarına değineceğiz.

u11-futbol-oyun-kurallari
U11 futbol oyun kuralları

U11 kategorisi futbol oyun kuralları şunlardır:

* U11 müsabakalarına 11 ve 10 yaşlarındaki sporcular katılabilir. (2019-2020 sezonu için 2009 ve 2010 doğumlular örneğin)

* Takımlar sekiz oyuncu ile sahaya çıkarlar (biri kaleci olmak üzere)

* Takımların altı yedek oyuncuları bulunur. (biri kaleci olmak üzere)

* Takımların altışar oyuncu değiştirme hakkı vardır. Ancak ikinci yarı sadece üç oyuncu değişikliği yapabilirler.

* Maçlar 25 dakikalık iki devreden oynanır.

* Devre arası on dakikadır.

* Müsabakalar 50x70 metrelik sahalarda veya standart bir sahanın yarı sahasında oynanır.

* Skorda eşitlik halinde uzatmalar yoktur. Direkt penaltı atışlarına geçilir ve galip takım belirlenir.

* Penaltılar dokuz metre uzaklıktan kullanılır.

* Baraj uzaklığı yedi metredir.

* Ofsayt kuralı uygulanır.

* Kalelerin yüksekliği 2 metre, genişliği 5 metredir.

* Ceza alanının ölçüsü 12x29 metre olarak belirlenir.

* Müsabakalar 4 numara top ile oynanır.

* Takımlar 7 oyuncudan daha azıyla müsabakaya başlayamadıkları gibi müsabaka içinde altı kişiye düşen bir takım hükmen yenik sayılır.

U12 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbol oyun kuralları çeşitli yaş kategorilerine göre farklılıklar göstermektedir. Altyapı denilen alt yaş grubundaki oyuncuların müsabaka kuralları; yaşlarına, fiziksel gelişimlerine ve dayanıklılık seviyelerine göre standartlaştırılmıştır.

u12-futbol-oyun-kurallari
U12 futbol oyun kuralları

U12 futbol oyun kuralları şu şekildedir:

* Bu kategoride 12, 11 ve 10 yaşındaki sporcular yer almaktadır. (2019-2020 sezonu için 2008, 2009 ve 2010 doğumlular gibi)

* Takımlar, müsabakaya birisi kaleci olmak üzere sekiz oyuncu ile başlarlar. 

* Birisi kaleci olmak üzere altı yedek oyuncu bulundurulabilir. 

* Takımların altı oyuncu değişikliği hakkı vardır. İkinci devrede, bu altı değişiklikten, yalnızca üçü kullanılabilir.

* Maçlar 25 dakikalık iki devre üzerinden oynanır. 

* Devre arası 10 dakikadır. 

* Maçlar standart bir sahanın yarısında oynanır.(sahanın iki yarısından herhangi birinde) 

* Eşitlik halinde uzatmalar oynanmaz. Direkt penaltı vuruşları ile galip takım belirlenir.

* Kalelerin yüksekliği 2 metre, uzunluğu ise 5 metredir. 

* Ceza alanlarının boyutu 12x29 metre olarak belirlenmiştir. 

* Serbest vuruşlarda barajlar toptan en az 7 metre uzaklıkta kurulur. 

* Penaltılar 9 metreden atılmaktadır.

* U12 futbol müsabakaları 4 numara top ile oynanır. 

* Ofsayt kuralı geçerlidir. 

U13 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbol oyun kurallarını anlatmaya devam ediyoruz. Futbolun çeşitli yaş gruplarına uyarlamış kuralları vardır. Yaş grupları ve onlara göre belirlenen kurallar sayesinde futbol, geniş kitlelere yayılmaya devam ediyor. Önceki konularımızda U11 ve U12 futbol kurallarını açıklamıştık. U13'e geldiğimizde kurallar biraz daha değişiyor. Oyun süresi ve sahadaki kişi sayısı yaş grubunun büyümesi nedeniyle artmaktadır.

u13-futbol-oyun-kurallari
U13 futbol oyun kuralları görseli

U13 futbol kuralları şu şekilde:

* U13 futbol müsabakalarında 13,12 ve 11 yaşlarındaki sporcular mücadele edebilir. (2019-2020 için 2007, 2008 ve 2009 doğumlular gibi)

* Takımlar sahaya 11 oyuncu ile çıkarlar.

* Takımların yedi yedek oyuncu bulundurma hakları vardır.

* Her bir takım en fazla beş oyuncu değiştirebilir.

* Müsabakaların devre arası 10 dakikadır.

* Müsabakalar otuz dakikalık iki devre üzerinden oynanır.

* Maçların eşitlik halinde sonuçlanmasıyla uzatmalar oynanmadan direkt penaltı vuruşlarıyla sonuç belirlenir.

* Saha ve kale ölçüleri, diğer üst yaş kategorileri ile aynıdır. (Yani standart ölçüler)

* Müsabakalar 4 numara futbol topu ile oynanır.

U14 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbol altyapısı denilince akla gelen ilk yaş gruplarından birisi de 14 yaş altı takımdır. Zira artık işlerin ciddileşmeye başlayıp rekabetin iyiden iyiye hissedildiği gruptur. Bu grupta ayrıca kazanılmış olan temel futbol becerilerinin, takım olma kabiliyeti ile birleştirilmesi amaçlanmaktadır.

u14-futbol-oyun-kurallari
U14 futbol oyun kuralları görseli

U14 futbol oyun kuralları şöyledir:

U14 kategorisinde 14, 13 ve 12 yaşlarındaki futbolcular yer almaktadır. (2019-2020 sezonu için 2006, 2007 ve 2008 doğumlular gibi)

* Takımlar sahaya 11 oyuncu ile çıkarlar.

* Takımların yedek kulübelerinde yedi oyuncu yer alabilir.

* Her takım beş oyuncu değiştirme hakkına sahiptir.

* Maçlar standart saha ve kale ölçülerinin geçerli olduğu zeminde oynanır.

* Müsabaka 35 dakikalık iki devre şeklinde oynanır.

* Skorun eşit olması halinde uzatmalar oynanmadan direkt penaltı atışlarıyla galip takım belirlenir.

* Maçlar 4 numara top ile oynanır.

U15 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

15 yaş altı sporcuların eğitimlerini pekiştirdiği ve maç tecrübesi kazandığı bu kategorinin kuralları daha önce bahsettiğimiz U14 kuralları ile aynıdır. Hiç vakit kaybetmeden U15 futbol kurallarını söyleyelim.

* U15 futbol  müsabakalarında 13, 14 ve 15 yaşındaki sporcular katılabilir.(2019-2020 sezonu için 2005, 2006 ve 2007 doğumlular gibi)

* Takımlar sahaya 11 oyuncu ile çıkarlar.

* Her takım yedek kulübesinde en fazla 7 oyuncu bulundurma hakkına sahiptir.

* Takımlardan her biri maç içerisinde en fazla 5 oyuncu değişikliği yapabilir.

* Maçlar iki devreden oluşur.

* Her devre 35 dakikadır. U15 futbol maçları toplamda 70 dakikadır.

* Maçların galibinin belirlenmesinin zorunlu olduğu durumlarda, normal sürede skorda eşitlik varsa uzatmalara gidilmeden direkt penaltı vuruşları ile galip takım belirlenir.

* Saha ve kale boyutları standart ölçülere göre belirlenmiştir. (bkz. Futbol Saha Ölçüleri)

U16 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Yazımızın bu bölümünde U16 futbol oyun kurallarından bahsedeceğiz. Aslen U14 ve U15 kurallarıyla büyük benzerlik göstermekle beraber tek farkı maç süresi ve oyuncuların yaşlarıdır. U16 futbol maçlarında esas olan oyuncuların antrenmanlarda öğrendiklerini maçlarda uygulama becerileri, takım halinde oyun oynayabilme kabiliyeti ve maç tecrübesi kazanması amaçlanmaktadır. 

U16 futbol oyun kuralları şöyledir:

U16 futbol müsabakalarına 14, 15 ve 16 yaşındaki sporcular katılabilmektedir. Örneğin, 2019-2020 sezonu için 2004, 2005 ve 2006 doğumlu sporcular bu kategoride oynayabilmektedir. 

* Müsabakaya her takım 11 oyuncu ile başlar. 

* Her bir takımın yedek kulübesinde en fazla 7 oyuncu bulundurma hakkı vardır. 

* Her bir takım maç içerisinde 5 oyuncu değişikliği yapabilir. Profesyonel maçlarda gördüğümüz 3 oyuncu değiştirme hakkı, burada mümkün olduğunca oyuncunun forma giyebilmesi için 5 olarak belirlenmiştir. 

* U14 ve U15 kategorisinden farklı olarak maçlar 35 dakika değil, 40 dakikalık iki devre üzerinden oynanmaktadır. Yani U16 futbol maçları 80 dakikadır. 

* Maçlarda mutlaka bir galibin olmak zorunda olduğu durumlarda (örneğin final maçları vs.) normal sürelerde skordaki eşitlik bozulmazsa uzatmalar oynanmadan direkt penaltı vuruşları ile galip takım belirlenir. 

* Kale ve saha ölçüleri standart ölçülerdir. Bu yaş kategorisine özgü bir ölçü yoktur. 

U17 Futbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbolun günümüzde geldiği noktada U17 kategorisi oldukça önemli hale geldi. Zira bugün baktığımızda birçok önemli Avrupa kulübünde, bu kategoride oynaması gereken oyuncuların ufak ufak profesyonel düzeye alıştırıldığını görmekteyiz. U17 kategorisindeki futbolcular, yeteneklerinin ve yeterliliklerinin uzun sürecek gözlemlenmesi safhasına geldikleri için, Avrupa kulüplerinin "yetenekleri erken fark etme" yarışında önemli bir rolde. U17 futbol kuralları, diğer alt yaş kategorilerinden U16 futbol oyun kurallarına benziyor. Tek fark oyuncuların yaş grupları arasında.

* U17 kategorisinde 17, 16 ve 15 yaş sporcular oynayabilmektedir. 2019-2020 sezonu itibariyle 2003, 2004 ve 2005 doğumlular gibi.

* Her bir takım maçlarda sahaya 11 oyuncu ile çıkar. 

* Her takımın yedek kulübesinde 7 yedek oyuncu bulundurma hakkı vardır (birisi kaleci olmak üzere).

* Her takım maç içerisinde en fazla 5 oyuncu değişikliği yapabilir. 

* Maçlar iki devre üzerinden oynanır. 

* Her devre 40 dakikadır. Yani U17 kategorisinde bir maçın normal süresi 80 dakikadır. 

* Maçlarda galip takımın belirlenmesi gerekiyorsa ve maçın normal süresi içinde eşitlik varsa uzatmalara gidilmeden direkt olarak penaltı vuruşlarına gidilir. Burada kazanan takım müsabakanın galibi ilan edilir.

* U17 müsabakalarında kale ve saha ölçüleri, standart ölçülerdir. Ayrıca ölçüleri düzenlenmiş bir sahada oynamazlar. 

Futbol oyun kurallarını kısaca açıklamaya çalıştık. Siz de konu hakkındaki yorumlarınızı aşağıdan yapabilirsiniz.

Ayrıca Futbol Saha Ölçüleri isimli yazımızdan da futbol sahasının ölçülerini öğrenebilirsiniz. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarımızda küfür, argo ve hakaret içeren ögeler kullanmamaya dikkat edelim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir?

Futbol saha ölçüleri ni, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) belirlemektedir. Futbol saha ölçüsü kuralları na göre; -           Futbol sahası, dikdörtgen biçiminde olmalıdır. -            Dikdörtgenin kısa kenarlarında kaleler yer almakla birlikte kısa kenarlarda bulunan çizgilere de kale çizgileri , uzun kenarda bulunan çizgilere ise taç çizgisi adı verilir. -           Kale çizgilerinin uzunluğu, 45 ile 90 metre arasında olmalıdır ve iki çizginin de aynı uzunlukta olması şarttır. -           Taç çizgileri ise 90 ile 120 metre arasında bir uzunluğa sahip olmalı ve iki çizgi de aynı uzunlukta olmalıdır. -           Sahadaki tüm çizgilerin kalınlığı, 12 santimetre yi geçmemelidir. -           Sahada bulunan dört köşeye, uzunluğu en az 1,5 metre olan ve ucu sivri olmayan, toplamda 4 bayrak dikilmelidir. Bu bayraklara köşe bayrağı denmektedir. -           Kale alanı , bilinen adıyla altı pas alanı , kale direklerinden 5,5 metre uzaklıkta ve ka